44 days on the Blues Highways

Nyheter/News:

44 days on the Blues Highways
Av Erik Lindahl (foto), Tommy Löfgren (text), Förord av Mark Naftalin.

I november 1980 begav sig fyra bluesfans från Sverige ut på en resa som skulle bli ett drömäventyr. Det första målet var San Francisco. Därifrån skulle de ta sig vidare och besöka bluesklubbar i stora delar av USA. Slutmålet var Chicago, dit de kom i januari 1981. Då hade de befunnit sig på resande fot i 38 dygn.

Alla fyra var på ett eller annat sätt engagerade i Swedish Blues Association och tidningen Jefferson, grundad 1968 och som fortfarande publiceras av SBA. Tanken var att ta bilder och göra intervjuer för tidningen. Det var hektiska dagar och nätter för det mesta.

Det har gått drygt fyrtio år sedan deras fantastiska resa. Nu har Erik Lindahl samlat ihop mängder av fotografier och presenterar en del av dessa i denna bok, med titeln 44 DAYS ON THE BLUES HIGHWAYS. Tommy Löfgren har utgått från diverse trycksaker och anteckningar och skrivit texter till bokens olika avsnitt. Texterna är skrivna på engelska, och i boken återges de på originalspråket.

Mark Naftalin, som skrivit förordet, är en erfaren musiker, bandledare och radiopersonlighet, som numera bor i trakten av Boston. Han var på 1960/70-talet medlem av Paul Butterfield Blues Band och medverkar på flera av bandets album. Tillsammans med bandet blev han 2015 invald i the Rock & Roll Hall of Fame. Tommy Löfgren och Erik Lindahl träffade Mark Naftalin på två av hans radioshower i Kalifornien, november 1980.

Inbunden. 140 sidor. 255 mm x 215 mm.
ISBN: 978-91-87755-13-2

Pris inklusive moms och frakt: 339 kr (inom Sverige)

OBS! Boken har engelsk text

 


 

Photographs by Erik Lindahl. Text by Tommy Löfgren. Foreword by Mark Naftalin.

November 1980 four bluesfans from Sweden set out for a journey that turned out to be an adventure if something. The first stop was San Francisco. From there they should continue and visit blues clubs in a large part of USA. The final stop was Chicago, where they arrived the last days of 1980. By that time they had been on the road 38 days.

All four was in one way or the other engaged in Swedish Blues Association and Jefferson magazine, established 1968 and still published by SBA. It is the world´s oldest still active blues journal. The aim was to take pictures and do interviews for the magazine. It was hectic days and nights most of the time.

40 years have passed since this fantastic journey. Now Erik Lindahl has run through his collection of photos and present some of them in this book, titled 44 DAYS ON THE BLUES HIGHWAYS. Tommy Löfgren has, from notes made during the trip and artifacts collected, written texts that accompanies the photos. The text is in English.

Mark Naftalin, who has written the foreword, is an experienced musician, band leader and radio personality, who now live in the Boston area. In the 1960/70´s he was a member of the Paul Butterfield Blues Band and participate on many of the band´s albums. As a member of that band he 2015 was inducted into the Rock & Roll Hall of Fame. Erik Lindahl and Tommy Löfgren met Mark Naftalin at two of his radio broadcast shows in California, November 1980.

Hard cover. 140 pages. 255 mm x 215 mm.
ISBN: 978-91-87755-13-2

All but private individuals within the EU are invoiced without VAT. Private individuals within the EU are invoiced Swedish VAT. The customer must therefore inform if the sale takes place to a company or to a private individual within the EU.

Price:
€ 50 from EU (inclusive freight and 6 % VAT for private individuals)

$ 50 from US (inclusive freight) No VAT.

Order: info@tidochrum.net

The customer receives an invoice at the same time as the ordered books.
The customer pays via his/her internet bank to the book publisher´s (Bokförlaget Tid & Rum) bank-giro (512-3278). To be able to do this, the customer uses Tid & Rum’s IBAN number and the bank´s BIC.

BIC: HANDSESS
IBAN: SE66 6000 0000 0007 7399 0968

The customer may pay a fee for the transaction to his or her bank. This fee varies from bank to bank. The customer can contact his/her bank to find out the fee.

Order: info@tidochrum.net


 

Havsbadsrock
Av Lennart Hård

Havsbadsrock av Lennart Hård är en fotobok om ett nästan osannolikt musikäventyr.
Så gott som varje kväll under elva somrar, från 1988 och framåt, stod fotografen Lennart Hård i trängseln på dansgolvet på Havsbadsrestaurangen i Lysekil. Eller också klängde han på någon balk för att hitta den rätta vinkeln för att hans analoga Canon skulle acceptera det svaga ljuset.

Internationella stjärnor som Canned Heat, Robben Ford, Georgie Fame, Tower of Power och många fler äntrade restaurangens lilla scen. Men det var inte bara imponerande världsnamn som drog fulla hus. Totta Näslund med Totta & Hot’n’Tots fungerade som värdar och var samtidigt ett av alla de band som fick restaurangen att bågna av folk. Husbandet bestod dels av en fast kärna, dels av en rad artister som kom och gick. Några av dem som ofta framträdde var, förutom Totta Näslund, Nikke Ström, Mats Ronander, Bent ”Bengan” Blomgren, Bernt Andersson, Ulf Dageby och Lasse Wellander. Andra hoppade in mer sporadiskt.

Publikmagneterna var många, ibland verkade det som om hela det ”svenska musikundret” rockade loss i Lysekil – Eldkvarn, Peps Persson, Py Bäckman, Dag Vag, Ulf Lundell, Sanne Salomonsen, Di Leva, Claes Malmberg …

Det är ingen slump att just Lennart Hård har dokumenterat epoken Havsbadsrestaurangen i Lysekil. Han är född i staden1942 och som anställd eller frilans har han sedan flera decennier arbetat med foto för en lång rad uppdragsgivare. Ända sedan barndomen har också musik spelat en stor roll i hans liv. Men av ekonomiska skäl prioriterade han sport och foto. Han har också jobbat med plastbåtstillverkning och haft flera andra industriarbeten. Alla var inte bra för hälsan och efter några år blev han sjuk av lösningsmedlen. Han kunde inte fortsätta som industriarbetare utan fick jobba med att sköta tennisbanorna i ett par år. Parallellt fick han fotouppdrag av alltfler tidningar.

Musik, tennis och foto samverkade till att Lennart Hård lärde känna dem som sedan 1988 drev Havsbadsrestaurangen.

– Totta Näslund, Nikke Ström, Colin Allen, Lasse Wellander och andra medlemmar i restaurangens husband spelade själva tennis. Nikke och Lasse började ringa mig på eftermiddagarna när de väntade intressanta gästartister. Det var ofta spontana arrangemang. Många av de största stjärnorna blev aldrig utannonserade i förväg. Totta hade ett otroligt kontaktnät. Han kände alla och många världsstjärnor kom på spontana besök i Lysekil när de hade någon spelning i till exempel Göteborg, berättar Lennart Hård.

Boken är inbunden och innehåller 126 sidor med fotografier i svartvitt, plus förord och efterskrift.
Havsbadsrock publiceras i maj 2020.

———————————————————————————

Gilbert Holmström. Jazzmusiker.
Av Claes Reit

Pressmeddelande
I sin bok Gilbert Holmström Jazzmusiker lyfter Claes Reit fram ett konstnärskap som tog sin början i tidig ungdom och som därefter har utvecklats decennium efter decennium. Boken är en tidsresa genom musiksverige från 1950-talet till idag. Ett rikt bildmaterial illustrerar berättelsen. Kapitlen har rubriker som ”I begynnelsen var Parker”, ”Trollkarlens lärling”, ”Frihetens vägar” och ”Mount Everest”.
Holmström tränar på sin sax två timmar alla veckans dagar – i tvättstugor, garderober, i källare, på vindar och i liknande utrymmen. Folk blir störda och han måste ideligen byta replokal. När han övar på sin saxofon i fläktrummet på tandläkarhögskolan, klagar en professor, som på kvällarna skriver en bok i karieslära, på att ljudet tränger in i hans rum.
Vi får följa jakten på det perfekta munstycket tills innebörden av det amerikanska uttrycket ”It’s not the mouthpiece, it’s the man” så småningom uppenbaras. Och vi får följa en musiker som ständigt undersöker instrumentets möjligheter och musikteorins betydelse. I skönlitterär form, på samma gång drömskt och exakt, gestaltar Reit sökandet och experimenterandet.
Holmström spelar tillsammans med sin samtids yppersta svenska och internationella musiker. Det är framträdanden på barer, danshak, klubbar, tv, radio och alla tänkbara scener. Och det blir åtskilliga grammofonskivor.
2019, vid 82 års ålder, belönades Gilbert Holmström med Lifetime Achivement Aword. Ur Svensk Jazz motivering:
”Gilbert Holmström föddes på 30-talet i Göteborg. Det var en livespelning med Charlie Parker som fick honom att välja altsax. Instrumentets hemligheter lärde han sig på Malmö Musikkonservatorium parallellt med tandläkarstudier. Tandläkare och jazzmusiker, en av de mest lysande av den svenska jazzens freeformpionjärer med tenorsax som verktyg. Utan misstankar med hans kvintett från 1965 är en milstolpe. Inledning på en frustande vital musikgärning som låtit sig inspireras av all jazz ’post-bebop’ i växelbruk. När kvintetten blev Mount Everest 1972 utforskades fusionen jazz-rock för att 1975 återvända till friheten med en annan milstolpe Waves from Albert Ayler, återutgiven år 2000. Gruppen blev ’Årets Jazz i Sverige’ 1978.
Efter ett par decennier av fortsatt växelbruk kom Mandelbrot Set 2007. En kraftfull påminnelse från en då 70-årig musiker om att jazz är en pågående forskningsresa.”
Gilbert Holmström är fortfarande verksam som musiker. Senast framträdde han på den legendariska jazzklubben Nefertiti i Göteborg, precis innan klubben slog igen p g a coronapandemin.
Claes Reit är precis som Gilbert Holmström tandläkare. Numera är han professor emeritus vid Odontologiska institutionen, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet. Han är aktiv som amatörjazzmusiker. Tidigare har han skrivit vetenskaplig litteratur inom sin profession. Gilbert Holmström Jazzmusiker är hans skönlitterära debut.


Foto: Erik Lindahl

Se filmen om Gilbert Holmström, som bokens författare Claes Reit har gjort.
Film på Youtube (33 min)
Filmproduktion: Claes Reit och Hans Wretling.